21.11.2011

RITVA

Jäikö lempisarjasi viimeinen osa katsomatta? Onneksi sen voi aina katsoa YLEn Areenassa tai Maikkarin Katsomossa. Mutta katselunautintosi tyssääkin maagisiin sanoihin: tekijänoikeudet rajoittavat …

Saattaisiko uskoa, että arkistoivien vapaakappalekirjastojen oikeudet ja velvollisuudet tallentaa kaikki suomalaiset hengen tuotteet vievät sinut telkkariohjelmienkin äärelle? Mars Jyväskylän yliopiston kirjaston Digi-arkistoon B228, luurit korville, katse mukavan laajaan näyttöön ja tarina saa arvoisensa päätöksen.

Mutta hetkinen: nyt huomaat, että arkiston näyttö ja muutkin toiminnot tuovat mieleen melkeinpä ammattimaisen oloisen ohjauspaneelin. – ”Saisinkohan täältä graduuni kaivattua lisäaineistoa? Haastattelun katsekontaktitkin selviävät sekunti sekunnilta. Ei kai tuo pressaehdokas valehtele?! Ruumiinkieli kertoo toista kuin sanat!”. Tai kaverisi voi kuunnella suomenruotsalaisia murteita matkustamatta mihinkään. Mitäpä vielä? Keksi lisää ja kerro vinkkisi muillekin!

Aivan oikein: tutkimuskäyttöön Suomalainen radio- ja TV-arkisto RITVA on tarkoitettukin. Ohjelmien tallentaminen on aloitettu 2009, mutta niiden uusinnat venyttävät aikajanaa huomattavasti.

Digitaalisen aineiston käyttö tosin rajoittuu kirjastomme tiloihin – kopioita ja tallenteita et saa koti-iltojesi ratoksi. Perinteisen kirjastoaineiston tekijänoikeudet on otettu huomioon ns. kirjailijoiden kirjastokorvauksilla. Lisäksi viittauskäytännöt toisen tekstiin ovat vakiintuneet ja niitä jopa lasketaan ja arvotetaan viittausten määrillä. Digitaalisten aineistojen imuroinnin ja kopioimisen revettyä heti alkutekijöissään aivan valloilleen, rakennettiin niille erittäin rajoittava tekijänoikeuslaki, jotta tekijät saisivat töistään palkan - reilua. Voimme kylläkin perustaa tutkimustasi varten sinulle RITVAan oman työtilan, jotta saat ajatuksesi talteen, mutta muistiinpanosi voit vain tulostaa. Ota reippaasti yhteyttä, että tutkimustyösi pääsee alkuun.

Muut Digi-arkistot B228

Digi-arkisto B228:ssa voit myös hakea ja selailla vaikkapa yhdistyksesi ensimmäisiä alkeellisia nettisivuja. Mutta mikä mahtavinta: tallessa ovat suomalaiset sanomalehdet alusta asti 1771- suunnilleen itsenäistymisen aikoihin sekä aikakauslehdet sotien jälkeiseen aikaan asti. Hyvästi niiskutus ja pärskintä pölyävien lehtivuosikertojen äärellä!

Muista: Digi-arkistot B228. Be there …

Marjut Kataja

14.11.2011

Ebraryn kirjojen lataaminen omalle laitteelle

Vasemmalla Ebraryn kirja iPadissa,
oikealla e-kirja kännykässä
Ebraryn e-kirjoja on viimein mahdollista ladata omalle tietokoneelle. Jo aikaisemmin kirjaston e-kirjoja voinut ladata omalle koneelle Ellibsin ja Dawsoneran kautta. Nyt lataaminen on mahdollista myös Ebraryn laajasta kokoelmasta.

Lukeminen onnistuu ilman verkkoyhteyttä ts. voit siis ladata kirjan ennen matkalle lähtöäsi yliopiston verkossa tai etäyhteydellä kotonasi ja lukea sitä vaikkapa junamatkalla.

Ebrarystä voit ladata joko osan kirjasta pdf-tiedostona tai koko kirjan Adobe Digital Editions ohjelmaan (ADE). Jos sinulla ei ADE:a jo ole, voit ladata sen Adoben sivuilta tai ottaa tarvittaessa yhteyttä IT-palveluihin. Jos käytät iPadia voit käyttää ADE:a vastaavaa ohjelmaa, esimerkiksi BlueFire Readeria. Kirjaston koneilla ADE on valmiina. Nykyisin Ebraryn kirjat latautuvat  myös Android-laitteella. Pysyvää tiedostoa voi tallentaa kirjakohtaisesti.

Laina-aika ADE:lla lataamaasi Ebraryn kirjaan on joko 7 tai 14 vuorokautta, mutta voit palauttaa sen ADE:lla myös aikaisemmin. Kerrallaan Ebrarystä voi olla ladattuna kymmenen kirjaa. Kirjan osan voi ladata pysyvästi.

Ennen ensimmäistä käyttöä sinun tulisi tehdä pieniä valmisteluja. Kirjan lataamiseen tarvitset luonnollisesti JY:n henkilökohtaisia verkkotunnuksiasi, joilla kirjaudut yliopiston verkkoon, sekä Ebraryn omaa ilmaista tunnusta, jolla saat kirjan ladattua. Muistathan että kirjoja ei saa välittää JY:n ulkopuolisille tahoille.

ADE:a käyttävät Ellibs ja Booky.fi ovat koonneet suomenkieliset ohjeet ADEn asennuksesta (1. Ellibs) (2. Booky.fi). Mikäli käytät kirjojasi usealla laitteella, voit myös tarvita ADE:n tunnuksen, Adobe ID:n. Jos haluat kokeilla kirjoja erilaisilla e-kirjalukulaitteilla, Adoben blogista löydät listan ADE-yhteensopivista laitteista.

Ohessa listattuna huomioita e-kirjojemme latausominaisuuksista:

Ellibs:
Adobe Digital Editions tms.
Lukeminen myös offline-tilassa
Tarvitaan JYK:n kirjastokortti
Laina-aika: 2 pv.

Ebrary:
Adobe Digital Editions tms.
Lukeminen myös offline-tilassa
Laina-aika: 7 tai 14 pv.
Ebrary-tili tehtävä
Ongelmia Androidissa

Booky.fi: Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä
Adobe Digital Editions tms.
Lukeminen myös offline-tilassa
Laina-aika: 30 pv.

Dawsonera:
Adobe Reader 7+
Lukeminen onnistuu myös offline-tilassa, mutta kirja pitää ensimmäisen kerran avata yliopiston verkossa.
Laina-aika 1 pv.

Teemu Makkonen

Ohjeita päivitetty 05/2014

7.11.2011

Myös kandidaatintyöt verkkoon

Yliopiston kirjaston tarjoamat opinnäytteiden verkkojulkaisupalvelut ovat nyt laajentuneet kattamaan myös kandidaatintyöt. Näin verkkopalvelu kattaa koko opintopolun kandidaatintyöstä lisensiaatintutkielmaan.

Pro gradu -palvelun mukaisesti myös kandidaatintöiden tallennusreitti kulkee sen mukaan, onko työllä yksi vai useampi tekijä. Yhden tekijän julkaisuputki kattaa koko prosessin aina verkkojulkaisusopimuksen hyväksymiseen saakka. Useamman tekijän yhteisistä opinnäytteistä tulee edelleen toimittaa erillinen kaikkien tekijöiden allekirjoittama julkaisusopimus.

Kirjaston ylläpitämästä yliopiston julkaisuarkisto JYXistä löytyy nyt melkein 8000 pro gradua, lähes 300 lisensiaatintyötä ja jo yli 500 kandidaatintyötä. Niin ja reilusti yli 15 000 muuta mielenkiintoista julkaisua, kuten väitöskirjoja, artikkeleita, vanhoja karttoja, e-sävelmiä ja valokuvia.

Pelkästään pro gradu -tutkielmia on ladattu JYXistä vuoden 2011 aikana lähes 800 000 kertaa.

Pekka Olsbo