21.11.2011

RITVA

Jäikö lempisarjasi viimeinen osa katsomatta? Onneksi sen voi aina katsoa YLEn Areenassa tai Maikkarin Katsomossa. Mutta katselunautintosi tyssääkin maagisiin sanoihin: tekijänoikeudet rajoittavat …

Saattaisiko uskoa, että arkistoivien vapaakappalekirjastojen oikeudet ja velvollisuudet tallentaa kaikki suomalaiset hengen tuotteet vievät sinut telkkariohjelmienkin äärelle? Mars Jyväskylän yliopiston kirjaston Digi-arkistoon B228, luurit korville, katse mukavan laajaan näyttöön ja tarina saa arvoisensa päätöksen.

Mutta hetkinen: nyt huomaat, että arkiston näyttö ja muutkin toiminnot tuovat mieleen melkeinpä ammattimaisen oloisen ohjauspaneelin. – ”Saisinkohan täältä graduuni kaivattua lisäaineistoa? Haastattelun katsekontaktitkin selviävät sekunti sekunnilta. Ei kai tuo pressaehdokas valehtele?! Ruumiinkieli kertoo toista kuin sanat!”. Tai kaverisi voi kuunnella suomenruotsalaisia murteita matkustamatta mihinkään. Mitäpä vielä? Keksi lisää ja kerro vinkkisi muillekin!

Aivan oikein: tutkimuskäyttöön Suomalainen radio- ja TV-arkisto RITVA on tarkoitettukin. Ohjelmien tallentaminen on aloitettu 2009, mutta niiden uusinnat venyttävät aikajanaa huomattavasti.

Digitaalisen aineiston käyttö tosin rajoittuu kirjastomme tiloihin – kopioita ja tallenteita et saa koti-iltojesi ratoksi. Perinteisen kirjastoaineiston tekijänoikeudet on otettu huomioon ns. kirjailijoiden kirjastokorvauksilla. Lisäksi viittauskäytännöt toisen tekstiin ovat vakiintuneet ja niitä jopa lasketaan ja arvotetaan viittausten määrillä. Digitaalisten aineistojen imuroinnin ja kopioimisen revettyä heti alkutekijöissään aivan valloilleen, rakennettiin niille erittäin rajoittava tekijänoikeuslaki, jotta tekijät saisivat töistään palkan - reilua. Voimme kylläkin perustaa tutkimustasi varten sinulle RITVAan oman työtilan, jotta saat ajatuksesi talteen, mutta muistiinpanosi voit vain tulostaa. Ota reippaasti yhteyttä, että tutkimustyösi pääsee alkuun.

Muut Digi-arkistot B228

Digi-arkisto B228:ssa voit myös hakea ja selailla vaikkapa yhdistyksesi ensimmäisiä alkeellisia nettisivuja. Mutta mikä mahtavinta: tallessa ovat suomalaiset sanomalehdet alusta asti 1771- suunnilleen itsenäistymisen aikoihin sekä aikakauslehdet sotien jälkeiseen aikaan asti. Hyvästi niiskutus ja pärskintä pölyävien lehtivuosikertojen äärellä!

Muista: Digi-arkistot B228. Be there …

Marjut Kataja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti