4.4.2016

Enemmän kuin sanakirja

Verkkosanakirjapalvelut ovat paljon muutakin kuin vain sanakirjoja. Palveluista löytyy useiden kielten käännössanakirjojen lisäksi monia erilaisia kielten opiskelua helpottavia toimintoja.

MOT-sanakirjapalvelu on monille tuttu ja se onkin palvellut Jyväskylän yliopiston opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita jo vuosikausia. Uutena MOT-palveluun on tullut MOT+, jossa voi opetella vieraiden kielten sanoja erilaisten pelin avulla. Opeteltavat sanastot voi valita joko muiden käyttäjien tekemistä listoista tai niitä voi luoda itse. Sitten vain harjoittelemaan muistipelin (MOT pairs), Tetristä muistuttavan reagointipelin (Mt MOT), selitysten (MOT Riddles  ja MOT Flips) tai hirsipuun (MOT Letters) avulla. Valmiita sanastoja MOT+:ssa on eniten suomi-englanti-vaihtoehtona. Englanti on pelien pääkieli ja sen kautta voi opetella pelaamisen ohessa kymmeniä muita vieraita kieliä.


Tänä vuonna kirjasto hankki MOTin rinnalle RedFox Master -palvelun. Käännössanakirjojen lisäksi RedFoxissa on myös tekstinkäännös- ja kielentarkistuspalvelut sekä kielten opetukseen ja kielioppiin liittyvää aineistoa.

Muutamia sanakirjoja löytyy nykyisin verkosta myös ilmaiseksi. Näitäkin olemme linkittäneet JYKDOKin kautta löydettäväksi helpottaaksemme tiedonhakijaa.

Myös sellaiset sellaiset klassikot kuin Oxford English Dictionary sekä tietosanakirja Encyclopedia Britannica Online löytyvät meiltä e-versioina. Niitä pääsee käyttämään Jyväskylän yliopiston verkkotunnuksilla.

Arto Ikonen
Tytti Leppänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti