Tentti on huomenna ja seminaariesitelmäkin saatava valmiiksi. Mutta mistä ja millä järjestelyillä löytyisi paikka niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat yliopistolta työskentelytilaa öisinkin? Opiskelijoiden katse kääntyy helposti tässä tilanteessa kirjaston suuntaan.
Klaara Tapper toteaa mielipidekirjoituksessaan ”Vähemmän kaljaa, enemmän hyvinvointia” (Keskisuomalainen 4.3.2016), että yliopiston pääkirjaston nykyiset aukioloajat koetaan joustamattomiksi. Kirjoittaja viittaa tässä todennäköisesti kirjoitukseen Jyväskylän yliopiston kirjaston aukioloajoista (Jylkkäri 2/2016).
Jyväskylän yliopistossa ei toistaiseksi ole samanlaista kulkukortteihin perustuvaa kattavaa kulunvalvontajärjestelmää kuin esimerkiksi Tampereen teknillisessä yliopistossa. Myös Tampereen yliopiston kirjaston rajattuihin tiloihin pääsee kulkukortilla.
Helpoin ja nopein, joskaan ei kovin joustava vaihtoehto on järjestää johonkin yliopiston rakennukseen tila, johon haetaan erikseen kulkuoikeus. Näin on yliopistossamme tehtykin A-rakennuksen 24/7 -kokeilussa. Muita vaihtoehtoja on pidentää tiloja valvovien vahtimestareiden työaikaa yöhön ja viikonloppuiltoihin tai investoida uuteen kulunvalvontajärjestelmään.
Rajoitteet juuri kirjastorakennuksen avaamiselle ympärivuorokautiseen käyttöön johtuvat
kirjastomme nykyisistä ja yökäyttöön sopimattomista tiloista. Itse
ajatukseen 24/7 -tilasta suhtaudumme myönteisesti ja olemme sitä myös
valmiita kokeilemaan, kunhan saamme tämän ajan vaatimusten kannalta jo
hieman vanhanaikaisen mutta rakkaan rakennuksemme tilat päivitetyksi.
Uudistuksilla vastataan asiakaspalautteeseen
Kirjasto on pyrkinyt joustavuuteen palveluissaan ja aukioloaikoja onkin asiakkaiden toiveesta jo vuosia pidetty mahdollisimman pitkinä. Olemme tarjonneet kirjaston tilat asiakkaiden omatoimiseen käyttöön aamuisin, iltaisin, viikonloppuisin, jopa sunnuntaisin.
Yliopiston kirjasto on avoinna lukukausien aikana
• maanantaista torstaihin klo 8–20,
• perjantaisin klo 8–18 sekä
• lauantaisin ja sunnuntaisin klo 9–16.
Opiskelijoilta saadun palautteen perusteella kirjaston aukioloaikoihin ollaan pääasiassa tyytyväisiä.
Asiakaspalautteen lisäksi kirjastomme seuraa säännöllisesti kävijämääriä. Kuluvan vuoden helmikuussa arki-iltaisin puoli kahdeksan aikaan kirjaston kolmessa eri kerroksessa työskenteli tai vietti aikaa 50–80 henkilöä. Viikonlopun kävijämäärä on säilynyt vuosien ajan väistöruokala-aikaa lukuun ottamatta vakiona. Lauantaisin asiakkaita on noin 500 ja sunnuntaina siitä puolet.
Sitä emme tiedä, kuinka moni asiakas haluaisi tulla ja todellisuudessa myös tulisi kirjastoon yöllä.
Touko- ja joulukuussa aukioloaikamme lyhenevät lomien ajaksi, mutta ilta-aikojen lyhentämistä on venytetty alkamaan vasta lähempänä kesäkuuta. Joulunakin aukiolo lyhenee vasta vuoden viimeisten isojen tenttipäivien jälkeen.
Palveluaikoja olemme lyhentäneet kysynnän vähennyttyä, mutta asiakaspalvelusta vapautuneet resurssit on käytetty kirjaston muiden opiskelijoita hyödyttävien palvelujen kehittämiseen, kuten aineistojen ja palveluiden etäkäyttömahdollisuuksien lisäämiseen.
Marjut Virkkunen
Thanks for sharing, nice post!
VastaaPoistaTìm hiểu may dua vong tu dong gia bao nhieu và địa chỉ uy tín tại Hà Nội và TP.HCM bán máy đưa võng giá rẻ chất lượng nhất, pediakid d3 có tốt không nên dùng cho trẻ mấy tháng tuổi, siro hỗ trợ tiêu hóa Pediakid Transit Doux cho trẻ có tốt không, siro tăng cường trí não cho trẻ pediakid omega 3 có tốt không có tốt không, bột uống pediakid tăng chiều cao có tốt không, hay siro nào tốt cho trẻ biếng ăn kích thích trẻ ăn ngon.