27.3.2015

Tietokirjojen top 100 – ja enemmänkin


Yhden välivuoden jälkeen Jyväskylän kirjamessut kokosivat 21.-22.3. Paviljonkiin jälleen runsaasti kirjojen ja kirjallisuuden ystäviä.

Jyväskylän yliopiston kirjasto järjesti messuvieraille tietokirjanäyttelyn Joel Kuortin ja Jukka Pekka Pietiäisen 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa : Abckiriasta Mustaan orkideaan –teoksen pohjalta.

Koska Jyväskylän yliopiston kirjasto on yksi Suomen vapaakappalekirjastoista, löytyi meiltä kaikki nämä 100 merkittävää tietokirjaa varastoistamme helposti. Samalla kun pääsimme näyttämään kokoelmiamme, halusimme tuoda esiin suomalaista tietokirjallisuutta.

Yllytimme näyttelyn katsojia ehdottamaan myös omia suosikkejaan, jotka heidän mielestä tähän 100 kirjan kaanoniin kuuluisivat. Parin päivän aikana näyttelyvitriinien läheisyyteen liimattiinkin runsaasti pieniä tarralappuja, joissa ehdotettiin omia suosikkeja.

Mukava huomata, että suomalainen tietokirjallisuus kiinnostaa ihmisiä ja myös tietokirjoista löytyy monilta omia suosikkeja. Ääniä keräsi mm. Arto Paasilinnan Kansallinen vieraskirja (1971), Pekka Kuusen Tämä ihmisen maailma (1982) ja Anna-Leena Siikalan Itämerensuomalaisten mytologia (2012).

Arto Ikonen

6.3.2015

Avantgardea arkistoissa

Velimir Hlebnikov
Venäjän kulttuurihistoriasta kiinnostuneille on tarjolla lisää herkkuja digitoiduissa aineistoissa. Kirjasto on jo aiemmin hankkinut arkistoja, joista löytyy keskeisten Neuvostoliiton ja Venäjän sanomalehtien, kuten Pravdan, Izvestijan ja Literaturnaya Gazetan, vuosikertoja digitoituina.

Nyt kokoelmia täydentämään on saatu lisää kulttuurihistoriallista aineistoa. Kansalliskirjasto ja Helsingin yliopiston Nykykielten laitos ovat yhteistyössä tuottaneet digitoidun kokoelman venäläisestä avantgardesta. Ainutlaatuinen kokoelma sisältää venäläisten futuristien teoksia.
Venäläisessä avantgardessa - - yhdistyy kansallinen uho ja paatos, joka on sidoksissa kokeellisen kirjallisuuden julistukseen.” – Tomi Huttunen, Venäläisen kirjallisuuden professori, Helsingin yliopisto (Kansalliskirjasto-lehti 3/14)
Digitointiprojektin hedelmät hyödyttävät myös Jyväskylän yliopistoa ja kirjastomme käyttäjiä. Tekijänoikeuksien takia tämä aineisto ei ole vielä vapaasti verkossa, mutta avantgarde-kokoelmaakin pääsee käyttämään kirjastomme vapaakappaletyöasemalla.

Arto Ikonen