Pravdan kuvitusta v. 1949. KUVA: Lehden arkisto |
Lehtien joukossa on myös pari 1950-luvulla perustettua julkaisua. Englanninkielinen International Affairs avaa ainutlaatuisen näkökulman maailman tapahtumiin Kremlin silmin. Lehti on käännetty Venäjän ulkoministeriön julkaisemasta Mezhdunarodnaia zhizn –lehdestä.
Stalin ja Gorki. KUVA: Literaturnaja gazetan arkisto |
Käytännölliset arkistot
Lehtien digitoinnin ja käyttöön saattamisen takana on amerikkalainen East View, jonka alustalla lehdet ovat käytössä. Digitointi lisää lehtien käytettävyyttä huomattavasti painettuihin arkistoihin verrattuna mahdollistaen mm. kokotekstihaun, ristiinhaun eri lehdistä, kopioinnin, tallennuksen ja tulostamisen. Haku lehdistä onnistuu sekä kyrillisissä aakkosilla että translitteroituna. Näköispainokset antavat mahdollisuuden myös valokuvien ja mainosten tutkimiseen.
KUVA: Izvestijan arkisto |
East View’n aineistot on digitoitu mikrofilmeiltä, joten paikoin PDF:t saattavat olla hieman tummia. Vielä toistaiseksi palvelusta puuttuu joidenkin lehtien yksittäisiä numeroita, mutta arkistoa täydennetään sitä mukaa, kun numeroita saadaan digitoitavaksi.
Näiden arvokkaiden arkistojen hankintaa harkittiin yhdessä historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden kanssa, ja ne ovatkin jo löytäneet hyvin tiensä tutkimuksen lähteiksi ja tueksi.
Käytössämme olevat arkistojen aarteet:
- Pravda 1912-2011
- Izvestiya 1917-2011
- International Affairs 1954-2011
- Literaturnaya Gazeta 1929-2011
- Voprosy Istorii 1926-2011
- Voprosy Literatury 1957-2011
Literaturnaja Gazetan etusivu 30.3.1939: KUVA: Lehden arkisto |
Lisätietoja:
Ulla Pesola, kirjasto
Simo Mikkonen, historian ja etnologian laitos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti