9.10.2013

Naimisen normeja ja biokaasua - syyskuun luetuimpia e-kirjoja

Kesän jälkeen alkoi tuttu syksyinen opiskelurumba. Kampuksille rynni noin 1500 uutta opiskelijaa samalla kun vanhemmat opiskelijat jatkoivat opiskelijaelämää jo tutuksi tulleiden ilojen ja surujen kanssa.

Harmitusta opiskeluarkeen lisäävät iänikuiset tentit. Niitä on vähän väliä ja liikaa, tenttikirjat ovat tylsiä, eivätkä tärpitkään osu kohdalle. Tenttikirjoja metsästetään hermostuneena, varausjonoissa odottelu hiertää ja sitten kun kirjan saa käsiinsä, pitää se kohta palauttaa seuraavalle halukkaalle tai kirjastolaiset intoutuvat sakottamaan.

Onneksi e-kirjat lisääntyvät jatkuvasti kurssikirjatarjonnassa. Tähän vaikuttaa tietysti se, että yhä useampi kustantaja tarjoaa nyt myös e-kirjoja, mutta kiitos kuuluu myös opintovaatimuksia määritteleville tahoille. Oppiaineista ehdotetaan yhä enemmän e-kirjoja kurssivaatimuksiin, mikä on opiskelijan etu. 

Opiskelijat ovatkin löytäneet e-kirjojen hyödyt hyvin. Lokakuun alusta asti kirjasto on lainannut asiakkailleen myös iPadeja, joilla moni jo lukeekin tenttikirjansa.

Syyskuun luetuimpien kirjojen listalla kärkipäätä pitävät kasvatus- ja taloustieteiden opukset. Jyväskylän yliopiston julkaisuarkiston JYXin luetuimmista väitöskirjoista löytyy niin naimista kuin biokaasujakin. Syyskuun luetuimmat gradut käsittelevät mm. globalisaatiota ja hiphopin artistinimiä.

Alla lista muutamien käytetyimpien e-aineistojen luetuimmista kirjoista syyskuussa 2013:

Syyskuun luetuimmat e-kirjat (Dawsonera):
 1. Read, Stuart [et al.]: Effectual Entrepreneurship
 2. Catherine Clark, Alan Dyson and Alan Millward (ed.): Theorising special education
 3. Spencer-Oatey, Helen: Intercultural interaction
 4. Loux, Michael J.: Metaphysics
 5. Kristjana Kristiansen, Simo Vehmas and Tom Shakespeare (ed.): Arguing about disability

Syyskuun luetuimmat e-kirjat (Ellibs):
 1. Mäntynen, Anne; Pietikäinen, Sari: Kurssi kohti diskurssia
 2. Lehtinen, Erno; Kivirauma, Joel; Rinne, Risto: Johdatus kasvatustieteisiin
 3. Jarvis, Peter: Adult Education and Lifelong Learning
 4. Jokinen, Eeva: Aikuisten arki             
 5. Saariluoma, Pertti: Moderni kognitiotiede
Syyskuun luetuimmat väitöskirjat (JYX):
 1. Saarimäki, Pasi: Naimisen normit, käytännöt ja konfliktit : esiaviollinen ja aviollinen seksuaalisuus 1800-luvun lopun keskisuomalaisella maaseudulla (2010)
 2. Rasi, Saija: Biogas composition and upgrading to biomethane (2009)
 3. Mátyás, Emese: Sprachlehrenspiele im DaF-Unterricht : Einblick in die Spielpraxis des finnischen und ungarischen Deutsch-als-Fremdsprache-Unterrichts in der gymnasialen Oberstufe sowie in die subjektiven Theorien der Lehrenden über den Einsatz von Sprachlernspielen (2009)
 4. Rantala, Anja: Perhekeskeisyys - puhetta vai todellisuutta? : työntekijöiden käsitykset yhteistyöstä erityistä tukea tarvitsevan lapsen perheen kanssa (2002)
 5. Dsupin, Borbála Tamásiné: A népi játékok és a mozgás relációja, és funkciója a 3-7 éves gyermekek személyiségfejlődésében (2010)
Syyskuun luetuimmat gradut (JYX):
 1. Vesajoki, Funlayo: The effects of globalization on culture : a study of the experiences of globalization among Finnish travelers (2002)
 2. Räsänen, Kerttu: Suomalaisten hiphopmuusikoiden artistinimien muoto ja merkitys (2013)
 3. Klemi, Anna: Henkinen väkivalta parisuhteessa : kokemuksia henkisen väkivallan luonteesta ja satuttavuudesta (2006)
 4. Ylikoski, Heino: Väinö Linnan 'Tuntemattoman sotilaan' puhutun kielen funktioita (2008)
 5. Arolaakso-Ahola, Sari; Rutanen, Maaret: Ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen palvelutalossa : pilottitutkimus (2007)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti