12.11.2014

Valitusviikkojen palautteet kirjastolle 2014, osa 2

Pari viikkoa sitten julkaistussa blogitekstissä käytiin läpi kirjaston saamaa palautetta JYY:n järjestämiltä Valitusviikoilta. Koska arvokasta palautetta tuli runsaasti, omistamme sille vielä toisen jutun.

Kirjasto 24/7 niinku olis jo!

Tähän opiskelijan toiveeseen on helppo yhtyä. Vaikka kirjastomme on etenkin maanantaista torstaihin pitkään avoinna, tämä ei riitä. Viikonlopun aukioloon on toivottu pidennystä samoin kuin arki-iltoihin. Kysyntää olisi jopa ympäri vuorokauden aukiololle. Pääsyä ei välttämättä tarvittaisi aivan koko taloon vaan osaan siitä. Tämä vaatisi sekä sopivan tilan, johon olisi mahdollista järjestää erillinen kulku että toimivan kulunvalvontasysteemin. Aivan lähiaikoina tämä tuskin toteutuu, mutta toivottavasti tulevan peruskorjauksen yhteydessä. Näillä näkymin peruskorjaus aloitettaisiin vuonna 2017. Suunnittelu käynnistyy ensi vuonna ja siihen haluamme myös opiskelijat mukaan.

Eräs opiskelija ihmettelee ”miksi kirjasto on sunnuntaisin vain osittain auki, jos paikalla kuitenkin on henkilökuntaa”. Kirjastossa ei ole lainkaan työntekijöitä sunnuntaisin. Vain päivystävä vahtimestari pyörähtää paikalla ajoittain ja päivän päätteeksi sulkee talon. Juuri tästä syystä emme tohdi pitää koko kirjastoa valvomatta avoinna.

Yksi opiskelija on kiusaantunut joskus niin raivokkaasta kellon pimputuksesta, jolla ilmoitetaan sulkemisajan lähestyvän. Olemme jo huomioineet tämän palautteen ja toivottavasti äänimerkki annetaan nykyään maltillisemmin. Sinällään kellon soittaminen on tarpeellista. Erityisesti juhlapyhien tienoilla tavallista aikaisempi sulkeminen yllättää monet. Lisäksi kellon kuuluvuus on valitettavan kehno osassa taloa eikä liian vieno äänimerkki tavoittaisi kaikkia asiakkaita. Taas on pakko viitata peruskorjaukseen, jonka toivelistalla on koko talon kattava kuulutusjärjestelmä. Sen kautta voisimme ilmoittaa sulkemisesta ja välittää tarpeen vaatiessa myös muita tiedotteita.

Miksi oi miksi kirjastolla ei ole säilytyslokeroita?

Yhtenä syynä on yksinkertaisesti tilanpuute. Meillä käy runsaasti asiakkaita ja muutama yksittäinen lokero siellä täällä ei paljon auttaisi. Peruskorjauksen yhteydessä selvitämme myös lokeroiden hankkimista: löytyykö niille tarpeeksi tilaa ja millaisia lokeroiden tulisi olla. Muiden kirjastojen kokemusten perusteella parhaimpia olisivat esim. rahapantilla tai aikakatkaisulla toimivat säilytyslokerot. Silloin yksi henkilö ei voisi omia lokeroa liian pitkäksi aikaa vaan ne olisivat aidosti kaikkien käytössä.

Tulostusongelmia ja piuhapulmia

Yhdessä palautteessa moitittiin tulostimien vähäistä määrää ja tulostuksen hitautta. Kirjastossa on monitoimilaitteita kaikilla porrastasanteilla ja lisäksi yksi laite 2. kerroksen sanomalehtitilan läheisyydessä. Yhteensä laitteita on 7, mutta vilkkaimpina aikoina voi silti joutua jonottamaan.

Toivotamme toki kaikki tervetulleiksi kirjastoon, mutta kannattaa myös muistaa muut yliopiston alueella olevat monitoimilaitteet. Ne toimivat verkossa keskitetyssä järjestelmässä, joten printtaus, kopiointi ja skannaus onnistuu missä tahansa. Yliopistopaino, joka vastaa tulostus- ja kopiointijärjestelmästä, on listannut yliopistolta löytyvät laitteet. Yo-paino on myös tietoinen tulostuksen ajoittaisesta hidastelusta ja pyrkii tekemään parhaansa, että tulostus sujuisi ongelmitta.

Erästä opiskelijaa hatuttaa, kun kirjastolta ei löydy pistorasioita työpöytien läheltä. Pistorasioita löytyy jonkin verran lattioilta luukkujen alta, mutta täytyy myöntää, että niiden käytettävyys ei ole parhaimmasta päästä. Avoimiin luukkuihin ja pitkin lattioita kiemurteleviin johtoihin voi helposti kompastella. Jos on huonoa tuuria, esim. latauksessa oleva läppäri voi tippua lattialle ja kärsiä vaurioita. Jos on vielä huonompi tuuri, myös kompastelija voi kärsiä vaurioita. Tämän vuoksi emme voi suosia jatkojohtoja, vaikka eräässä palautteessa niitä toivottiin. Siivouksen kannalta lattiapistorasiat ovat mahdottomia pölynkerääjiä. Rasittavan toiston uhallakin viittaan taas tulevaan peruskorjaukseen, jonka yhteydessä toivomme lisää ja parempia pistorasioita.

Kahvihammasta kolottaa

Kirjaston aina niin suositulle kahvilalle toivottiin pidempää aukioloaikaa. On kuitenkin käynyt päinvastoin: tänä syksynä Cafe Librin aukiolo on lyhentynyt entisestään. Se on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-16 ja perjantaisin klo 10-15. Myös kirjaston henkilökunta kuuluu kahvilan innokkaisiin kanta-asiakkaisiin. Nykyään ryystämme aamukahvimme ravintola Tiliassa T-rakennuksessa. Vaikka kaiholla muistelemme Librin kahvihetkiä, myös Tilia on varsin viihtyisä paikka, jossa on tilaa myös ryhmätyöskentelylle. Kannattaa käydä tutustumassa!

Cafe Librin, samoin kuin ravintola Lozzi 2:n aukioloaikojen supistaminen liittyy osittain pyrkimykseen rauhoittaa kirjaston tiloja. Erityisesti ravintolan tulon myötä kirjaston melutaso on noussut, mistä olemme saaneet paljon kritiikkiä. Toivottavasti aukiolon lyhentämisellä on tässä mielessä myönteisiä vaikutuksia.

Ravintoloihin ja kahviloihin liittyvää palautetta kannattaa antaa myös suoraan Sonaatille.

Savuton vai savullinen kampus

Eräässä palautteessa toivottiin tupakoitsijoiden siirtyvän riittävän kauas ulkoportailta ja moitittiin nykyisiä kieltolappuja liian pieniksi. Palautteen antaja ihmetteli eikö kampuksen pitäisi olla savuton. Muutama vuosi sitten asetettiin Savuton kampus -työryhmä, joka loppuraportissaan antoi toimenpidesuosituksia. Koko kampusta ei ehdotettu täysin savuttomaksi vaan tupakointi tulisi keskittää tietyille paikoille. Kirjaston läheisyydessä ei kuitenkaan vielä ole virallisia merkittyjä tupakointialueita. Toivomme asiakkaiden huomioivan tupakointikieltomerkit ja sauhuttelevan muualla kuin sisäänkäyntien välittömässä läheisyydessä.

JYY järjestänee perinteiset Valitusviikot taas ensi vuonna. Mutta jos joku asia kirjaston käytössä jurppii, ei tarvitse pidätellä kiukkua sinne asti. Risuja voi antaa välittömästi vaikkapa netistä löytyvän palautelomakkeen kautta. Ruusujakin otamme mielellämme vastaan.

Annikki Järvinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti