4.12.2014

Löytyisikö etsimäsi Varastokirjastosta?

Mitä tehdä tavaroille, jotka eivät ole jokapäiväisessä käytössä, mutta joiden olettaa vielä joskus tulevan tarpeeseen? Ne siirretään tietenkin varastoon.

Myös Jyväskylän yliopiston kirjasto on siirtänyt runsaasti aineistoaan erääseen varastoon. Tämä varasto sijaitsee Savon sydämessä, Kuopiossa, ja on nimeltään Varastokirjasto.

Varastokirjasto on ottanut vastaan muista kirjastoista karsittua aineistoa – lähinnä kirjoja ja lehtiä – vuodesta 1989 alkaen. Aineistoa löytyy tällä hetkellä rapiat 80 kilometriä yli sadalla kielellä. Kokoelma karttuu tietenkin jatkuvasti, koska muihin kirjastoihin hankitaan uutta aineistoa ja monien kirjastojen tilat vähenevät entisestään.

Tyypillinen Varastokirjastoon lähetettävä aineisto on esimerkiksi vanha painos kirjasta, joka saa väistyä uudemman painoksen tai e-kirjan tieltä. Varastokirjastoon lähetetään myös runsaasti sellaista aineistoa, jota on käytetty ja lainattu vähän.
Poistettu aineisto ei katoa koko maailmasta, tuskin edes Suomesta.
Silloin tällöin kantautuu kirjastolaisen korviin huolia siitä, että kokoelmista poistetaan hyvää ja tarpeellista aineistoa. Hyvä ja tarpeellinen ovat varsinkin tässä tapauksessa suhteellisia käsitteitä ja voin lohduttaa, että ei kirjastosta poistettu aineisto sentään koko maailmasta katoa, tuskin edes Suomesta. Monesti tällainen yhdestä kokoelmasta poistettu teos löytyy toisesta kirjastosta, siitä voi olla saatavana uudempi painos tai siitä voi löytyä e-versio. Todennäköisesti siitä löytyy kappale Varastokirjastosta, josta sen saa käsiinsä nopeasti ja mutkattomasti.

Kokoelmien evaluointi ja siihen liittyvä karsiminen sekä uuden aineiston hankkiminen on kirjastoissa jokaisen hyvän kokoelman ja hyvän kokoelmatyön edellytys. Onkin hyvä, että on Varastokirjaston kaltainen kansallinen kirjastojen kirjasto, joka täydentää Suomen muiden kirjastojen kokoelmia ja samalla tukee näin myös tutkimustyötä.

Varastokirjastosta tilaaminen on yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille ilmaista. Jos siis haluamaasi kirjaa tai lehteä ei meiltä tunnu löytyvän, kannattaa tarkistaa, onko sitä saatavilla Varastokirjastosta. Jos haluamaasi aineistoa ei löydy sieltäkään, kannattaa turvautua kaukopalveluun tai tehdä teoksesta hankintaesitys.

Varastokirjaston kirjat löytyvät JYKDOKista, ja sieltä tapahtuu myös niiden varaaminen. Kun haet teosta, voit rajata haun jo hakuvaiheessa ”Kaikkiin aineistoihin”, jolloin haussa on mukana myös Varastokirjaston aineisto. Toinen keino on rajata haun jälkeen hakutulokset koskemaan vain Varastokirjaston aineistoa oikeasta reunasta. (kuva 1)

Kuva 1

Tee varaus (kuva 2) kuten muuhunkin aineistoon. Kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksilla ja tee yhteislainatilaus. Tämän jälkeen varaus näkyy oman tilisi tiedoissa varaukset/varastotilaukset-välilehden takana. Varastokirjastosta tilatun kirjan saa 2-3 arkipäivän kuluttua ja lainoja voi itse uusia JYKDOKin kautta.


Kuva 2

Arto Ikonen

1 kommentti:

  1. Aira Välikangas4.12.2014 klo 10.12

    Hyvä lisäpalvelu asiakkaille. Toimitus on nopeaa.

    VastaaPoista