17.2.2014

Suomen talouselämän vaikuttajien pienoiselämäkerrat verkkojulkaisuna

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran biografiakeskuksen ja Suomen taloushistoriallisen yhdistyksen yhteistyössä tuottama verkkojulkaisu koostuu noin kolmen tuhannen tunnustusta saaneiden talousvaikuttajien pienoiselämäkerroista. Julkaisu on vaikuttava tutkimuksen tietoaineisto, jota voidaan hyödyntää eri tieteenalojen tutkimuksessa. Aineistosta onkin jo tekeillä väitöskirjatutkimuksia ja se sopii erinomaisesti myös esimerkiksi toimittajien työhön.

Verkkoaineisto alkaa 1700-luvulta ja jatkuu 2000-luvulle. Julkaisua päivitetään uusien arvonimen saaneiden henkilöiden osalta, joten vuonna 2004 käynnistyneelle hankkeelle ei ainakaan vielä näy päätöstä.

Tiedonhakujen tekeminen on tehty helpoksi. Hakuvaihtoehtoja on lukuisia tiedontarpeesta riippuen. Haun voi rajata nimihaun lisäksi esimerkiksi tiettynä aikakautena (Ruotsin vallan aika, suuriruhtinaskunnan aika, tasavallan aika) tai tiettyinä vuosina tunnustuksen saaneisiin henkilöihin.

Artikkelien kirjoittajina on toiminut laaja, noin 130 tutkijan, verkosto. Julkaisussa on Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijoilla näkyvä ja vahva panos. Hankkeen päätoimittajana on ollut Jyväskylän yliopiston taloushistorian professori Ilkka Nummela. Toimitussihteereinä ovat toimineet Tuomas Möttönen (Jyväskylän yliopistosta) ja Risto Valjus. Projektitutkija, Tiina Hemminki, on niin ikään Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitokselta. Talouselämän vaikuttajat -projektin johtoryhmään ovat kuuluneet jyväskyläläisten professorien Ilkka Nummelan ja Jari Ojalan lisäksi professori Susanna Fellman ja toimituspäällikkö Kirsi Keravuori.

Suomen talouselämän vaikuttajien verkkojulkaisu löytyy myös JYKDOKista.

Marja Kokko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti