13.9.2013

QR-koodilla entistä etevämmin e-kirjaan

Mainoksistakin tuttuja mustavalkoisia ”pikselilaatikoita” eli QR-koodeja on voinut nähdä kesästä alkaen myös kirjastomme kurssikirjojen joukossa. Hyllyjen reunoihin kiinnitetyt koodit ovat suoria linkkejä e-kirjoihin, ja ne on lisätty niiden kurssikirjojen yhteyteen, joista on saatavilla e-versio.

QR-koodien hyödyntämiseen tarvitaan älypuhelin, tabletti tai muun vastaavaa laite, jossa on käytössä internet-yhteys. Kun vielä lataat laitteeseesi QR-koodien skannausohjelman sovellustarjoalta (esim. Applen App Store, Nokian Ovi), pääset lukemaan koodeja. Skannausohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia.

Skannausohjelma hyödyntää älypuhelimen tms. kameran linssiä koodin lukemiseen. Yleensä linssi viedään koodin eteen ja odotetaan, että ohjelma lukee sen ja avaa nettiselaimessa e-kirjan. Osa e-kirjoista vaatii avautuakseen sisäänkirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

QR-koodit on sijoitettu painetun kirjan läheisyyteen.Kirjan äärelle pääsee myöhemminkin


Palataksesi e-kirjaan myöhemmin voit tallentaa sen www-osoitteen älylaitteellesi. Osa skannausohjelmista tallentaa ladattujen koodien verkko-osoitteet myös ohjelman historia-osioon.

E-kirjat voi lähes aina ladata omaan laitteeseen (ks. ohjeet täältä), jolloin niitä pääsee lukemaan rajoitetun ajan (1–14 vrk) ilman internet-yhteyttäkin. Joillakin skannausohjelmilla on tässä vielä kehitettävää: kaikissa lataaminen ei onnistu suoraan, vaan e-kirjan linkki on kopioitava ja avattava erikseen nettiselaimessa. Tämän jälkeen lataaminen onnistuu. Ipadissa olemme todenneet toimivimmaksi i-nigma-ohjelman, jossa lataaminenkin toimii suoraan.

Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää koodien käytöstä, nykäise virkailijoitamme rohkeasti hihasta tai kerro asiasi palautelomakkeella.

Kokeile koodeja rohkeasti. E-kirja on toimiva vaihtoehto.

Tytti Leppänen


 
 
Skannaamalla tämän pääset e-kirjojen käyttöoppaaseen. Skannausohjelmat pystyvät lukemaan koodin yleensä myös tietokoneen ruudulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti