26.8.2013

EU-komissio : Läpimurto lähellä – tieteestä 50 % avoimesti saatavana

Euroopan komission selvityksen mukaan tutkimusjulkaisujen vapaassa saatavuudessa ollaan saavuttamassa läpimurto. Vuoden 2011 tiedejulkaisuista jo noin 50 prosenttia on avoimesti saatavissa. Selvitys osoittaa, että vapaa saatavuus on tullut jäädäkseen.

Eniten avoimesti julkaisevia/tallentavia aloja ovat yleinen tiede ja teknologia, biolääketiede, biologia, matematiikka ja tilastotiede. Vähiten julkaisuja on avoimesti saatavana yhteiskuntatieteiden humanististen tieteiden, soveltavien tieteiden, tekniikan ja teknologian aloilta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin EU:ta ja eräitä sen naapurivaltioita sekä Brasiliaa, Kanadaa, Japania ja Yhdysvaltoja.

Tieteen tulosten avoin saatavuus on Komission mukaan yksi keskeisimmistä keinoista, joilla tieteen tasoa, osaamisen liikkuvuutta ja innovointia voidaan Euroopassa parantaa. Vapaa saatavuus onkin oletusarvo EU:n omissa tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmissa.

Lue Euroopan komission lehdistötiedote (Bryssel 21.8.2013) kokonaisuudessaan.

Myös Jyväskylän yliopisto kehottaa tutkijoitaan tutkimusjulkaisujen avoimeen tallentamiseen. Avointa tallentamista edellytetään, aina kun se kustantajalupien puitteissa on mahdollista. (Ks. Strateginen toimenpideohjelma 2013-2014, PDF; vain yliopiston verkosta).

Lisätietoa Open Access -sivuilta.

Marja-Leena Harjuniemi
Kirjasto / JYX-julkaisuarkisto, Open Access -neuvonta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti