13.6.2013

ELPUB 2013 - sähköisen julkaisemisen tulevaisuus

Sähköinen julkaiseminen lisääntyy jatkuvasti ja aihe kiinnostaa niin kustantajia kuin kirjoittajiakin. Artikkelien, lehtien ja kirjojen julkaisutoimintaa kehitetään jatkuvasti ja yliopistot etsivät ahkerasti uusia malleja tehokkaampaan julkaisemiseen ja julkaisujen näkyvyyteen.

Järjestyksessään jo 17. International Conference on Electronic Publishing pyörähti käyntiin nimellä Mining the Digital Information Networks esikonferenssilla ja workshopilla. Konferenssi järjestetään tänä vuonna Karlskronan Blekinge Tekniska Högskolan tiloissa.

Esikonferenssin aiheina olivat tulevaisuuden sähköinen julkaiseminen ja julkaisujärjestelmät. Aiheista saapuivat puhumaan James MacGregor ja Karen Meijer-Kline Simon Fraser yliopiston kirjastosta, Kanadasta.

Open Journals System on Suomessakin käytetty Open Access -lehtijulkaisemisen alusta. Siitä ollaan julkaisemassa syksyn kuluessa uutta 3.0-versiota, jonka kehitysaskeleita ovat muun muassa rajapintojen kehittyminen.

Uutena* mukaan tulevat ORCID-yhteys, Cited-By sekä yhteensopivuus Harvardissa kehitetyn Dataverse-data-arkistojärjestelmän kanssa. Lisäksi myös artikkelikohtainen statistiikka paranee.

Uusi järjestelmäversio mahdollistaa myös automatisoidun sisältöjen julkaisuprosessin esimerkiksi blogeistakin tutulle Wordpress-julkaisualustalle. Tällöin OJS toimii vain julkaisuprosessin hallintatyökaluna ja Wordpress varsinaisena käyttöliittymänä aineistoihin.

Tehokkaampaa julkaisemista

OJS:n kehitys laittaa tietenkin ajattelemaan sen hyödyntämismahdollisuuksia. Entäpä jos esimerkiksi JYX-arkistossa rinnakkaistallennettavat artikkelit julkaistaisiin uuteen eloon OJS-alustalla toimivassa ”rinnakkaisjulkaisulehdessä”? Näin nämä artikkelit pääsisivät OJS:n statistiikan piiriin, artikkeleihin ja niiden tekijöihin olisi helpompaa tehdä viittausanalyysejä, artikkelit saisivat DOI-tunnisteen ja ne olisivat yhteensopivia OpenAIRE-järjestelmän kanssa automaattisesti.

Tälle aineistojen automaattiselle siirrolle julkaisuarkistosta OJS-alustalle ei ole vielä tukea, mutta James MacGregor uskalsi sen luvata lähitulevaisuudessa kysyttyäni häneltä asiasta.

OJS:n käyttöönotto yliopistolla toisi totta kai myös lisäarvoa yliopistolla nyt toimiville OA-lehdille. Se mahdollistaisi keskitetyn tuen OA-julkaisemiselle koko yliopistossa ja helpottaisi niin julkaisijoiden kuin tukipalveluiden, kuten julkaisuyksikön, työtä merkittävästi.

Yliopisto kirjatuottajana?

Open Monograph Press on periaatteessa samanlainen järjestelmä kuin OJS, mutta se on kehitetetty erityisesti kirjajulkaisemista varten. Sen sisään on rakennettu koko julkaisuprosessi aina vertaisarviointia, toimitustyötä ja sopimusten tuottamista ja arkistointia myöten.

Olisiko tässä työkalu sitten yliopiston keskitettyä kirjatuotantoa varten? No ei vielä. Systeemiä ei ole vielä saatavilla suomen kielellä, tosin eihän se ole este yliopistomaailmassa.

Pekka Olsbo,
ELPUB-konferenssi, Karlskrona

* Jo nykyisessä 2.4 versiossa ovat mukana SWORD-standardi ja OAI-PMH-protokolla sekä yhteensopivuudet CrossRef, OpenAIRE ja DRIVER-järjestelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti