16.10.2012

JYX menestyy ja voi hyvin

Jyväskylän yliopiston avoin julkaisuarkisto JYX on noussut ensimmäistä kertaa maailman 100 arvostetuimman julkaisuarkiston joukkoon. Webometricsin tuoreessa listauksessa JYX sijoittuu sijalle 87. Suomalaisista julkaisuarkistoista JYXin edellä on vain Helsingin yliopiston Helda.

JYX-julkaisuarkisto julkistettiin marraskuussa 1997. Tähän mennessä JYX:iin on tallennettu jo noin 30 000 dokumenttia, kuten opinnäytteitä, tutkimusartikkeleita, e-kirjoja, verkkolehtiä, historiallisia karttoja sekä musiikkia.

JYX on yhteydessä yliopiston tutkimus- ja julkaisutietojärjestelmä TUTKAan, joten esimerkiksi tutkimusartikkelin tallentaminen ja pitkäaikaissäilytys on vaivatonta. Aineisto saa myös pysyvän tunnisteen.

Avoimeen julkaisuarkistoon tallennetut artikkelit indeksoituvat hakukoneisiin ja listautuvat muun muassa Google-haun kärkeen. Myös käyttötilastojen kokoaminen on JYX:in avulla helppoa.

Vuonna 2011 JYX:istä ladattiin yli 1,5 miljoonaa tiedostoa. Viime vuoden ladatuin yksittäinen tiedosto oli Tiina Siiskosen erityispedagogiikan väitöskirja ”Kielelliset erityisvaikeudet ja lukemaan oppiminen”, jota ladattiin lähes 6000 kertaa. Kaiken kaikkiaan tätä e-kirjaa on ladattu lähes 10 000 kertaa.


Sini Tuikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti