20.10.2011

Häiritseekö hulina, mättääkö melu?

Jos kaipaat rauhallista lukupaikkaa, kannattaa kokeilla pääkirjaston hiljaista lukusalia. Löydät sen 3. kerroksesta Seminaarinkadun puoleisesta päästä. Salissa on vain lukupaikkoja. Kukaan ei ramppaa siellä etsiskelemässä kirjoja tai lehtiä. Jopa läppärin käyttö on pannassa. Eväiden syönti ja kännykkään rupattelu ovat tietysti myös kielletty, kuten kirjaston muissakin lukutiloissa.

Salissa on 13 lukupaikkaa. Voit valita askeettisemman vaihtoehdon ja lepuuttaa lukemisen lomassa silmiäsi räväkän keltaisissa sermeissä. Mutta jos haluat mieluummin ihailla maisemia, ikkunapaikoilta avautuu kaunis näkymä Lounaispuiston yli aina Jyväsjärvelle asti.

Annikki Järvinen

13.10.2011

Minkä kirjan sinä haluat e-kirjana?

Olemme vihdoinkin saaneet käyttöömme elektronisen version tärkeästä kotimaisesta kurssikirjasta Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä (Metsämuuronen, 2011). Repussasi on yksi tiiliskivi vähemmän, kun otat haltuusi tämän e-kirjan.

Pyrkimyksenämme on hankkia varsinkin kurssikirjoista e-versio aina kuin se suinkin vain on mahdollista. Varsinkin kotimaisia kirjoja on kuitenkin vielä rajatusti saatavilla elektronisena, siksi Metsämuurosen kirja on ollut erityisen odotettu ja toivottu lisä e-kirjakokoelmaamme. Toivotaan että mahdollisimman moni teos seuraa perässä!

Mistä kirjasta sinä olet kaivannut elektronista versiota? Minkä teoksen e-versiosta olisi juuri sinulle iloa ja apua? Kerro meille kirjatoiveesi niin mahdollisuuksien mukaan hankimme sen kokoelmiimme. Jos kirjaa ei vielä ole saatavana sähköisenä, kerromme toiveestasi eteenpäin kirjavälittäjille ja kustantajille.

Kirjatoiveen voit esittää kommentoimalla tätä juttua. Hankintaesityksiä voi tehdä myös etusivujemme kautta löytyvillä lomakkeilla.

Ulla Pesola

5.10.2011

KLIK!: e-lehdillä ja e-kirjoilla kohta miljoona käyttökertaa vuodessa

Jyväskylän yliopistossa käytettävissä olevien e-lehtien määrä on runsaassa vuodessa lähes kaksinkertaistunut: vuoden 2011 alussa tutkijoiden ja opiskelijoiden käytössä oleva e-lehtivalikoima kattaa 20 500 ostettua e-lehteä. E-lehtien lataustilastot lähentyvät vuositasolla miljoonaa latausta; vuonna 2011 tämä rajapyykki todennäköisesti ylittyy. Sanakirjahakuja yliopistossa tehdään vuodessa runsaat 3,5 miljoonaa kertaa.

MPj04394190000[1]
Kuva: Flickr

Myös e-kirjojen määrä on lisääntynyt: tällä hetkellä yliopisto tarjoaa käyttäjilleen yli 330 000 kirjaa, joita on ladattu yli 800 000 kertaa. Samanaikaisesti yliopistossa lainataan painettuja kirjoja yli 1 100 000 kertaa. E-kirjojen hankinnan haasteena ovat kustantajien vaihtelevat lisenssiehdot sekä paljon käytettyjen kurssikirjojen huono saatavuus.

Jotta voimme edelleen kehittää e-aineistopalvelujamme, tarvitsemme palautetta teiltä käyttäjiltä. Kansallisen elektronisen kirjaston FinElibin kysely elektronisten julkaisujen käytöstä on auki lokakuun puoliväliin asti. Kysely on suunnattu erityisesti tutkijoille, ja sen tavoitteena on selvittää mitä elektronisia julkaisuja käytetään ja miten, sekä millaisia ongelmia niiden käytössä on ollut.

Saamme kyselystä omaan käyttöömme arvokasta tietoa, joka auttaa meitä kehittämään e-aineistojen tarjontaamme. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan lahjakortti kirjakauppaan.

Irene Ylönen