8.4.2014

Vanhaa ja uutta suomea e-aineistoina

Kielikello-lehti 

Kielikello-lehti on kielenhuollon tiedotuslehti, jossa kirjoitetaan kielestä ja kielenkäytön kysymyksistä. Sähköinen arkisto avautuu kaikille kiinnostuneille vapaasti luettavaksi Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä 9.4.2014.

Tähän asti arkiston käyttö on ollut maksullista, mutta nyt se muuttuu maksuttomaksi. Kielikellon arkisto sisältää suurimman osan lehdessä julkaistuista teksteistä vuodesta 1968 lähtien. Siitä kuitenkin puuttuvat kuluvan vuoden lehdet, joita voivat lukea verkossa vain lehden tilaajat.

Arkistosta voi hakea tietoa eri tavoin: aihepiirin, hakusanan, otsikon, kirjoittajan nimen ja lehden numeron mukaan. Lisäksi käytössä on vapaa tekstihaku. Kielikello-lehden arkistot löydät vapaasti verkosta hakemalla tai JYKDOKin kautta.

Kuluvan vuoden numerot, jotka ovat verkossa vain lehden tilaajalle, voit käydä heti tuoreeltaan lukemassa kirjastomme toisen kerroksen suomen kielen aikakausilehtiosastolta.

Suomen kieltä verkossa

Suomen kielen päivänä on syytä muistuttaa myös kirjaston muista erityisesti suomen kieleen ja kielenhuoltoon liittyvistä verkkoaineistoistamme. Moni teistä asiakkaistamme on varmasti kääntynyt kiperissä sanankäännöskysymyksissä kirjaston tarjoaman MOT-sanakirjaston puoleen, mutta kuinka moni on huomannut, että MOT on paljon muutakin kuin vieraan kielen kääntämisen apu?

Paljon on vettä virrannut siitä, kun Agricola julkaisi ensimmäisen suomenkielisen Raamatun käännöksensä. Tänä päivänä lähes me kaikki kirjoitamme ja julkaisemme päivittäin tekstiä omalla äidinkielellämme.

Kirjoitamme vähemmän virallisesti sosiaalisessa mediassa, mutta toisaalta opinnot ja työelämä vaativat tekstiä, jossa soisi pisteen ja pilkun menevän paikoilleen, ja yhdyssanavirhe saattaa jopa tuoda lievää häpeän punaa poskille.

Kukapa meistä ei tunnustaisi välillä miettineensä sanojen taivutusta, kuten mikä on tee-juoman monikon genetiivi tai sitä asuuko henkilö Akaalla vai Akaassa. Näissä pohdinnoissa ei kannata kauaa aikaa kuluttaa tai luottaa Googleen osumiin, sillä apuun löytyy kirjaston tarjoamia luotettavia lähteitä, jotka ovat osana MOT-sanakirjaa:
  • Gummerus Uusi suomen kielen sanakirja
  • Kielitoimiston sanakirja
  • Synonyymisanakirja
  • Asutushakemisto
MOT-sanakirjan löydät kirjaston etusivulta tai hakemalla sen nimellä JYKDOKin tietokanta-haulla.

Suomen kielen kiehtovista vaiheista kiinnostuneiden kannattaa tutustua Virtuaalinen vanha kirjasuomi -sivustoon, joka on kaikille avoin ja maksuton oppimateriaali.

Viimeisenä, vaan ei varmasti vähäisimpänä vinkkinä henkilölle, joka kurssikirjoista metsästää tenttiaikaan niin kovin suosittua Iso suomen kielioppi-kirjaa, verkosta etsien olisit jo kirjaa lukemassa. Löydät teoksen e-version hakemalla nimiketiedoilla JYKDOKissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti