4.2.2014

JYKDOK - uudistunut hakupalvelu


Uudistunut kirjaston aineistojen hakupalvelu JYKDOK on ollut testikäytössä jo vuoden päivät. Alkuvuodesta 2014 JYKDOKia on käytetty jo pääasiallisena käyttöliittymänä, kun on ollut tarve löytää Jyväskylän yliopiston kirjaston aineistoja.

Kansallinen projekti

Uusi JYKDOK on osa Kansallista digitaalista kirjastoa (KDK), joka on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke. Jatkuvasti lisääntyvää digitaalista tietoa halutaan hallita, jakaa ja säilyttää entistä paremmin. Niinpä hankkeessa ovatkin mukana kirjastot, museot ja arkistot – eli kulttuurin ja tieteen tietovarantoja hallinnoivat tahot.

JYKDOK pohjautuu Finnaan, jonka ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto. Jyväskylän yliopiston kirjasto on ollut alusta asti mukana kehitystyössä ja osallistunut hankkeeseen pilottina. Ennen kaikkea JYKDOKin suunnittelu ja kehittäminen ovat olleet meidän työsarkaamme. Iso osa toiminnallisuuksien muutoksista tehdään kuitenkin Kansalliskirjastossa, joten siinä mielessä olemme riippuvaisia Helsingin porukasta.

Finnaa kehitetään jatkuvasti sitä mukaa, kun lisää organisaatioita tulee projektiin mukaan. Joustavuutta hakupalvelun kehittämiseen lisäävät avoimeen lähdekoodiin perustuvat ohjelmistot.

Samalla hakupalvelulla painettuihin ja e-aineistoihin

Vaikka yhteistyötä tehdäänkin paljon ja luodaan kansallista järjestelmää, on meillä täällä Jyväskylässä etusijalla oman pesän rakentaminen. Haluamme tarjota asiakkaillemme vaivattoman hakupalvelun, josta löytyvät helposti tiedot erityisesti meidän kirjastomme aineistosta ja joka mahdollistaa entistä helpomman pääsyn e-aineistoihin.

Aineistomme monipuolisuus onkin tuonut omat haasteensa palvelun kehittämiseen. Kirjastostamme löytyy paljon erilaisia niin lainattavia kuin ei-lainattaviakin aineistoja kolmelta eri kampukselta. Lisäksi tietokannastamme löytyy tietoja laitosten ja erillislaitosten aineistoista. Vapaakappaleita eli Fennica-kokoelmaa määrää puolestaan kulttuuriaineistolaki, joten niiden varaamisessa, lainauksessa ja säilytyksessä on omat kommervenkkinsä. Kaikki nämä on otettava huomioon, kun kehitetään JYKDOKin toiminnallisuuksia.

E-aineistoihin – kirjoihin, lehtiin, artikkeleihin ja tietokantoihin – käsiksi pääseminen on aiempaa helpompaa. Kaikkiin verkkoaineistoihimme pääset käsiksi JYKDOKin kautta ja voit hakea niitä samalla tavalla, kuin muutakin aineistoa. Hakutuloksista näet, onko kyseinen aineisto saatavilla painettuna vai elektronisena. Suurin osa e-aineistoistamme on lisensoituja, joten päästäksesi käyttämään niitä, tulee sinun olla yliopiston verkossa tai kirjautua etäkäyttönä. Myös yliopiston julkaisuarkisto JYXin aineisto löytyy JYKDOKin kautta kätevästi.

Näillä pääset alkuun:


     Sisäänkirjautuminen

  • JYKDOKin yläpalkista voit kirjautua sisään palveluun. Jos sinulla on yliopiston verkkotunnukset, kannattaa kirjautua niillä. Myös kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla kirjautuminen on mahdollista.
  • Tiedonhaku ei edellytä kirjautumista, mutta e-aineistot etäkäyttönä, kuten myös varausten tekeminen ja lainojen uusiminen sitä vaativat.

     Perushaku
  • Oletuksena hakupalkissa on valittuna "JYKin aineistot" eli haku kohdistuu Jyväskylän yliopiston kirjaston painettuihin ja elektronisiin aineistoihin.
  • Haun voit tehdä millä tahansa haluamallasi sanalla tai sanoilla, käyttää hakusanoina tekijää, kirjan nimeä, kirjan nimen osaa tms. Hae siis kuin hakisit Googlella.
  • Jos etsit erityisesti juuri kirjaa tai lehteä tai opinnäytettä, voit valita hakupalkista haun kohdistumaan pelkästään johonkin näistä
  • Valitsemalla hakupalkista kohteeksi ”tietokannat” voit hakea hakusanalla tietyn alan tietokantoja, joista pääset käsiksi elektronisiin lehtiin ja artikkeleihin. Tämä on tärkeä erityisesti gradua ja väitöskirjaa tekeville sekä tutkijoille.
  • Hakuosumia voit tarkentaa oikeassa reunassa olevilla haun rajauksilla.

     PCI-haku ja tarkennettu haku
  • PCI-haulla on hyvä tehdä kartoittavaa hakua haluamastasi aiheesta. Haulla löydät niin e-kirjoja, viitetietoja kuin artikkeleitakin. Kattavampaan ja syvällisempään tiedonhakuun kannattaa käyttää tietokantahakua. Ks. edellinen.
  • Tarkennetulla haulla voit kohdistaa haun tarkemmin esim. teoksen julkaisuvuoteen tai julkaisijaan.

Kysy ja anna palautetta

Neuvoja kannattaa kysyä 1. kerroksen tietopalvelupisteestä tai vaikka tästä blogista.

Kirjasto järjestää uudesta JYKDOKista myös koulutuksia, joiden aikataulut löydät koulutuskalenterista.

Palaute jatkuvasti kehittyvästä järjestelmästä on tietenkin hyvin tervetullutta, joten sitä kannattaa antaa meille heti, kun siltä tuntuu.

Arto Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti