6.2.2012

Kirjasto keskellä kampusta 1912-2012

Yliopiston kirjaston 2012 juhlavuoden aloittaa 10.2. 2012 Vanhan kirjan talven –kulttuuritapahtumaan ajoittuva avoimien ovien päivä. Odotamme tuolloin kiinnostuneita vaeltajia opastetuille kirjastokierroksille, joilla esittelemme kokoelmiamme ja arkistojamme, joita kirjaston käyttäjä ei tavallisesti pääse näkemään. Vain tämän yhden päivän ajaksi on myös koottu näyttely arvokkaimmista aineistoistamme.

Kierrokset alkavat 2. krs:n näyttelytilasta, jonne on koottu kappale kirjaston historiaa pysyväksi näyttelyksi. Väistämättä huomaa massiivisen seminaarinaikaisen lainauspöydän, joka oli tieteellisellä kirjastolla käytössä Opinkivessä 1948-1957. Pöydälle on koottu käytössä olleita tarvikkeita vanhimmilta ajoilta. Toisella kauniilla pöydällä on kirjaston historiasta kertova aikajana. Siitä näkee yhdellä silmäyksellä sadan vuoden tapahtumat kuvin ja lyhyin kuvauksin.

Kirjastokierroksen alussa tutustutaan ensin uusimpiin Digi-arkistoihin: Radio- ja TV-arkistoon, digitoituihin sanoma- ja aikakauslehtiin sekä omaan julkaisuarkistoomme JYXiin. Seuraavaksi kurkistetaan itsenäisesti tenttiä suorittavia opiskelijoita e-tenttitilassa ja lopuksi käväistään mikrofilmattujen sanomalehtien kammiossa, jonne on hankittu uusi itsepalvelulla toimiva mikrofilmien kopiointilaite. Sitten suunnataan kellareissa oleviin arkistokerroksiin, jotka normaalisti ovat yleisöltä suljettuina.

Arkisto on varsinainen aarreaitta, jonne on sijoitettu kaikki Suomessa julkaistu kirjallisuus vuodesta 1919 lähtien ja jossa on huomattava määrä myös vanhempaa aineistoa. Kierroksilla nähdään mm. arkkiveisuja, Turun akatemian väitöskirjoja, ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti, 1600-luvun tieteellisiä aikakausjulkaisuja, pienpainatteita sekä vanhoja julisteita ja karttoja. Kierroksen aikana myös selviää, millaista oli piirilääkäri Schildtin venykekirjallisuus.


Kokoelmanäyttely ’Kirjaston aarteita ja kalleuksia’ – esillä vain 10.2.2012

Avoimien ovien päivinä haluamme esitellä aineistonäyttelyssä todellisia ’aarreita ja kallisuuksia’, kuten sanoisi Astrid Lindgrenin Kompa Kamppinen.


Eittämättä kirjaston arvokkain teos on ensimmäinen, vuonna 1488 Suomea varten painettu kirja Missale Aboense. Näyttelyssä on esillä myös ulkomaisia keskiaikaisia inkunaabeleita eli ennen vuotta 1501 painettuja kehtopainatteita, pergamentteja ja karttoja.

1900-luvun aineistosta mainittakoon arvokas, 1970-luvulla jyväskyläläiseltä liikemieheltä lahjoituksena saatu Picassoa käsittelevä taidekirja arvokkaine etsauksineen, Helsingin olympialaisten 1952 julisteet sekä viehättävä exlibris-kokoelmamme, johon kuuluu noin tuhat vapaakappaleina saatua yksityisten ja yhteisöjen exlibristä.

Lisätietoja:

1 kommentti:

  1. Kiitoksia osallistujille, seuraava kierros on luvassa syksyllä. Sitä odotellen voitte katsella pienimuotoista virtuaalikierrostamme: http://www.flickr.com/photos/jy_kirjasto/sets/72157629256304403/

    VastaaPoista