8.7.2014

Avointa kulttuuria netissä

Googlettajat turhautuvat aika ajoin siihen, ettei johonkin e-kirjaan pääsekään käsiksi, vaikka se on niin näppärästi hakukoneen kautta löytynyt. Moni on huomannut pettymyksekseen kuinka esimerkiksi Google Booksista avautuukin vain parikymmentä ensimmäistä kirjan sivua ja loput jäävät piiloon, jos kirjaa ei osta.

Kannattaakin muistaa, että Jyväskylän yliopiston verkkotunnuksilla on mahdollisuus päästä käsiksi moniin sellaisiin kirjaston hankkimiin aineistoihin, joihin muualta netistä ei pääse. JYKDOKin kautta pääsee tällä hetkellä käsiksi n. 370 000 e-kirjaan. Tähän määrään mahtuu muun muassa historiallisia arkistoja, kurssikirjoja, kaunokirjallisuutta ja uusimpia tietokirjoja.

Netistä löytyy myös useita eri sivustoja, joilta saa ilmaiseksi ja laillisesti luettavaksi ja ladattavaksi lukuisia e-kirjoja ilman erityistä kirjautumista. Kiitos näistä kuuluu myös niille tahoille, jotka laajemminkin edesauttavat tiedon ja kulttuurin avointa saatavuutta. Suomessa toimii muun muassa Avoin GLAM, jonka yhtenä tavoitteena on avata kulttuuriorganisaatioiden sisältöjä yleisölle.

James Joycen Finnegans Wake iPadilla.
Yhtä käsittämätöntä  tekstiä e-kirjana
kuin painettunakin.
Project Gutenberg on ensimmäinen ilmaisten e-kirjojen tarjoaja netissä. Sivut eivät ole kovin visuaaliset, mutta ne pitävät sisällään tällä hetkellä yli 45 000 e-kirjaa. Suurin osa kirjoista on vanhempaa aineistoa, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Mukana on useita teoksia Suomen kirjallisuuden merkkihenkilöiltä ja lukuisia klassikoita myös suomennoksina. Suomenkielisiä kirjoja löydät täältä. (Twitterin käyttäjille sellainen vinkki, että @Nummisuutatwit jakaa näitä Gutenbergista löytyviä suomalaisia klassikkoja, tietenkin 140 merkkiä kerrallaan. Uusi tapa lukea tämäkin.) Myös jotkut kaupalliset tahot, kuten esimerkiksi Elisa Kirja, jakavat ilmaisia klassikkoja kirjojen myynnin ohella.

Open Culture on mielenkiintoinen sivusto, josta löytyy tällä hetkellä kenen tahansa hyödynnettäväksi lähes tuhat ilmaista online-luentoa huippuyliopistoista ympäri maailmaa. Lisäksi löytyy ilmaisia elokuvia melkein 700 sekä ääni- ja e-kirjoja kuutisensataa kappaletta kumpiakin. Kirjoista löytyy monia filosofian ja kaunokirjallisuuden klassikoita. Osan kirjoista saa ladattua Kindlelle ja iPadille/iPhonelle, osa kirjoista toimii vain verkkosivuilla. Filosofian klassikoita löytyy muuten runsaasti myös suomalaisen Filosofia.fi-portaalin kautta. Klassikkokirjastosta löytyy linkit useisiin satoihin filosofian suurten nimien kirjoihin ja artikkeleihin.

Lisää e-kirjoja löytyy myös muun muassa Manybooks.netistä ja Feedbooks.comista. Kätevä keino päästä näihin kirjoihin käsiksi on asentaa tabletilleen esimerkiksi MegaReader (maksullinen, 2e) tai Kybook Reader (ilmainen). Näiden ohjelmien avulla voi selata suoraan useita eri e-kirjastoja. Monet e-kirjoja tarjoavat sivut tarjoavat myös maksullisia kirjoja, mutta ne voi halutessaan rajata hausta pois.

Arto Ikonen