18.9.2014

Kesän luetuimpia

Kaikki eivät vain lomailleet viime kesänä. Jotkut myös opiskelivat tai sitten kesälukemisena oli muuten vain Jyväskylän yliopistossa tehtyjä graduja ja väitöskirjoja.

Graduja kesä-, heinä- ja elokuun aikana ladattiin JYXistä yhteensä reilusti yli 300 000 kertaa. Osa suuresta latausmäärästä selittyy sillä, että kesän alussa JYXiin tallennetaan paljon juuri valmistuneiden graduja. Tästäkin huolimatta määrä on suuri. Onkin positiivista huomata, että graduja tallennetaan JYXiin yhä enemmän ja ne myös löytävät lukijansa yhä paremmin. Suosituimpia graduja klikattiin lähes kaksituhatta kertaa kesän aikana.

Väitöskirjoja luettiin myös ahkerasti. Kesällä väitöskirjoja klikkailtiin reilut 120 000 kertaa. Näistä suosituimmat keräsivät niin ikään parituhatta lukijaa.

Kiinnostavaa on myös tarkastella sitä, mistä nämä lukijat tulevat. Esimerkiksi alla mainittuja Funlayo Vesajoen ja Fredy Wilson Ngimbudzin graduja on luettu useita kertoja muun muassa Nairobista (Kenia), Hyderabadista (Intia) ja Kuala Lumpurista (Malesia) käsin. Paula Ojalan gradua on luettu muun muassa Montevideossa (Uruguay) ja Albuquerquessa (USA). Kyseisten gradujen aiheet ja englanninkielisyys toki edesauttavat ulkomaisten lukijoiden saamisessa. On kuitenkin kiinnostavaa huomata, että meillä Jyväskylässä tehdyt ja yliopiston julkaisuarkistoon tallennetut opinnäytteet löydetään hyvin ympäri maailmaa.

Luetuimmat gradut kesä-, heinä- ja elokuun aikana:
  1. Funlayo Vesajoki: The effects of globalization on culture : a study of the experiences of globalization among Finnish travellers (kulttuuriantropologia, 2002)
  2. Fredy Wilson Ngimbudzi: Job satisfaction among secondary school teachers in Tanzania : the case of Njombe district (educational leadership, 2009)
  3. Paula Ojala: Aims of education and curriculum planning in special education units and schools in Lusaka, Zambia : a qualitative study of special education teachers' views and classroom practice (erityispedagogiikka, 2004)
  4. Anthony Durity: Mathematical tools in a digital world (digitaalinen kulttuuri, 2012)
  5. Eija Salonen: Yhdistetyn kestävyys- ja nopeusvoimaharjoittelun vaikutukset kestävyyssuorituskykyyn sekä voima- ja nopeusominaisuuksiin kestävyysurheilijoilla (liikuntafysiologia, 2001)
Luetuimmat väitöskirjat kesä-, heinä- ja elokuun aikana:
  1. Elina Westinen: The discursive construction of authenticity : resources, scales and polycentricity in Finnish hip hop culture (englannin kieli, 2014)
  2. Samu Kytölä: Multilingual language use and metapragmatic reflexivity in Finnish internet football forums : a study in the sociolinguistics of globalization (englannin kieli, 2013)
  3. Alexander Semenov: Principles of social media monitoring and analysis software (tietojenkäsittelytiede, 2013)
  4. Emese Mátyás: Sprachlehrenspiele im DaF-Unterricht (saksan kieli ja kulttuuri, 2009)
  5. Mauri Kinnunen: Herätysliike kahden kulttuurin rajalla : lestadiolaisuus Karjalassa 1870-1939 (Suomen historia, 2004)
Arto Ikonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti