13.8.2014

Alkuvuoden asiakaspalautetta

Kirjasto saa jatkuvasti asiakkailtaan palautetta, mikä on meille elintärkeää. Meidän tulee tuntea käyttäjien tarpeet, jotta osaamme suunnitella toimintaamme ja tarjota oikeanlaisia palveluja. Mutta mistä kirjasto on saanut alkuvuonna eniten moitteita tai kiitosta tai mitä meiltä on erityisesti toivottu?

Suurin osa palautteesta on liittynyt kirjaston tiloihin, kalusteisiin tai laitteisiin.  Mediassa usein toisteltu varoitus ”istuminen tappaa” näyttää menneen ainakin opiskelijoille hyvin perille. Tietokonepisteitä, joilla voisi työskennellä seisaaltaan, on toivottu paljon.
Opiskelijat istuvat päivittäin huomattavan pitkiä aikoja luennoilla ja luentojen ulkopuolella tietokoneiden ääressä. Seisomapisteet mahdollistaisivat terveemmän työskentelyasennon ja tarjoaisivat helpotusta varsinkin niille opiskelijoille, jotka kärsivät selkäkivuista.
Onneksi seisomapisteitä on jo kevään aikana saatu pääkirjaston 2. kerrokseen kurssikirjojen läheisyyteen.

Erikoistuoleja, nojatuoleja ja sohvia on toivottu lisää.
Kaipaisin lisää nojatuolia kirjastoon, että tenttiin lukeminen olisi kivempaa. Perustuolit eivät ole kovin selkäystävällisiä, jos istuu lukemassa koko päivän. Kirjaston nojatuolit ovat aina varattuja ja kovassa käytössä, joten uskon, että muutkin opiskelijat kaipaisivat lisää niitä.
Tämän kaltaiset toiveet on kirjattu muistiin. Jos vain rahoitus järjestyy ja kalusteille löytyy sopivia paikkoja, niitä tullaan hankkimaan.

Pääkirjaston meluisuudesta on tullut moitteita. Hälinä on varmasti lisääntynyt viime aikoina, johtuen mm. ruokalan avaamisesta ja sitä myötä kävijämäärän kasvusta. Myös kirjastossa järjestettävät tapahtumat aiheuttavat ääntä. Tapahtumien järjestämiseen on jo sovittu uusi käytäntö. Kirjastossa järjestetään vain pienimuotoisia tilaisuuksia, jotta työskentelyrauha säilyy.

Meluhaitat vähenisivät myös, jos muistettaisiin valita itselle tai ryhmälle sopiva työskentelytila. Kuten eräs asiakas kuvailee:
Ryhmätyötilassa eräs nainen vieressämme mulkoili meitä rumasti, kun juttelimme normaalia hiljaisemmalla äänellä työstämme. […] Hiljaisessa tilassa taas ajattelin saavani tehdä rauhassa gradua. Eipä onnistunut, sillä kolmen pojan lauma parkkeerasi viereeni koneelle ja alkoi keskustella siitä, millainen pakettiauto pitäisi ostaa.
Ryhmätyöhön tarkoitetut tilat ja hiljaiset tilat on erotettu toisistaan mm. erivärisin kyltein.

Aiempina vuosina meiltä on usein toivottu lisää tietokoneita. Koneiden määrä on vuosi vuodelta kasvanut ja nyt pahin pula-aika näyttäisi päättyneen. Kuten eräs opiskelija toteaa:
Tuntuu, että vapaan koneen löytäminen on tänä vuonna ollut helpompaa kuin ennen.
Kirjaston aukioloaikoihin lukukausien aikaan ollaan muuten tyytyväisiä, mutta pääkirjaston osalta loppuviikko hiertää:
Varsinkin perjantain klo 18.00 sulkemisaika tuntuu aika aikaiselta.
Lauantaina vilkku puoli neljältä, holhousta!
Kesäaikaan kirjaston aukioloajat lyhenevät, mutta myös kävijämäärät laskevat selvästi. Kesäisin ongelmia voi tuottaa e-tenttiin pääsy tai vapaakappaleaineiston lukeminen. Kumpikaan ei onnistu viikonloppuisin kirjaston ollessa kiinni.

Näillä näkymin aukioloajat pidetään ennallaan. Tiloja ei voi jättää täysin valvomatta eikä henkilökuntaa ole niin paljon, että nykyistä pidempi aukiolo järjestyisi. Yksi ratkaisu voisi olla kulunvalvonnan kehittäminen siten, että osaan kirjaston tiloista pääsisi henkilökohtaisella kulkuavaimella jopa vuorokauden ympäri. Ihan lähiaikoina tällaista uudistusta ei ole näköpiirissä, mutta viimeistään peruskorjauksen yhteydessä asia otetaan esiin. Suunnitelmien mukaan peruskorjaus alkaa vuoden 2017 alussa.

Alkuvuoden aikana olemme saaneet kiittävää palautetta mm. onnistuneesta asiakaspalvelusta, e-kirjojen saatavuudesta ja hyvästä vapaakappalekokoelmasta. Tiedonhankinnan koulutus sekä kontaktiopetuksena että verkossa on saanut kehuja. Esimerkiksi eräässä laitoksen tilaamassa koulutuksessa yhdyshenkilönä toiminut professori kertoi innostuneena, että nyt hän osaa käyttää muutakin kuin Googlea tiedonhaussa! Koskaan ei siis ole liian myöhäistä opiskella tiedonhakua.

Jos haluat antaa palautetta kirjaston palveluista, tapoja on monia. Voit käyttää esim. nettisivultamme löytyvää lomaketta tai heittää kommentin Facebookiin. Palautetta voi aina kertoa myös suoraan henkilökunnallemme.

Pääasia, että annat äänesi kuulua jotain kautta. Pidetään yhteyttä!

Annikki Järvinen